top of page
Botoks

Migren Botoksu

Botoks nedir? Nerelerde kullanılır?

 

Botulinum toksini Clostiridium Botulinum isimli bir bakteri tarafından üretilen ve kasları felç eden bir toksindir. Düşük dozlarda kas içerisine verildiğinde kasların aşırı kasılması nedeniyle ortaya çıkan bazı hastalıklarda faydalı olduğu saptandıktan sonra tıp ve kozmetik dünyasında kullanımı çok yaygınlaşmıştır. Bugün 20 yılı aşkın bir süredir spastisite, distoni, tortikollis, şaşılık, aşırı terleme gibi hastalıkların tedavisinin yanısıra kozmetik amaçlarla da kullanılmaktadır.

 

Botoks ve Migren

 

Son yıllarda yapılan çalışmalar kronik migrende Botoks tedavisinin etkili olduğunu göstermiştir. Türkiyede kronik migren %1,7 oranında görülmektedir ve yaklaşık olarak her 10 migren hastasından birinde kronik migren vardır. Kronik migren hastaları genellikle koruyucu ilaç tedavisine zor yanıt verirler ve bu hastalarda sıklıkla yüksek miktarlarda düzenli ağrı kesici kullanmaya bağlı “ilaç aşırı kullanımı başağrısı” da kronik migrene eşlik eder.

 

Her migrenli Botokstan fayda görür mü?

 

Hayır!! Botokstan fayda görmeniz için migreninizin “kronik” tipte olması gerekir. Yapılan araştırmalarda normal migrende Botoksun faydası henüz gösterilememiştir. Botoks tedavisi çeşitli amaçlarla plastik cerrahlar, cildiye uzmanları, fizik tedaviciler ve nörologlar tarafından uygulanmaktadır. Ancak başağrısında Botoksun tedavi başarısı hastanın başağrısının çok iyi değerlendirilmesinden geçmektedir. Bu nedenle ancak başağrısı ile uğraşan bir Nöroloji uzmanı sizin migren tipinizi iyi tayin ederek başağrınızın Botoks ile tedavi edilmeye uygun olup olmadığına karar verebilir. Böylelikle gereksiz yere maddi ve manevi olarak zarar görmemiş olursunuz.

 

Her kronik başağrısı migren midir?

 

Hayır!! Kronik migren dışında da hemen her gün gelen birçok başka kronik başağrısı vardır. Kronik gerilim tipi başağrısı, kronik küme başağrısı, posttravmatik başağrısı, hemikranya kontinua, paroksizmal hemikranya bunlardan birkaçıdır. Kronik migren dışı kronik başağrılarında Botoks’un etkili olduğu gösterilmemiştir. Nöroloji uzmanınız bu başağrıları arasında ayırım yaparak size uygun olan tedavinin düzenlenmesini sağlar.

 

Tedavi nasıl yapılıyor?

 

Kronik migrende Botoks tedavisinde başağrısının oluşumunda önemli olan bazı tetik noktalara çok düşük miktarda Botoks enjekte edilir. Bu noktalar alnınızda, şakağınızda, ensenizde ve boynunuzda bulunan kaslarda bulunur. Hasta tedaviden sonra hemen işinin başına dönebilir.

  • Tedavinin etkisi ne kadar sürüyor?
    • Botoks’un etkisi yaklaşık 3 ay sürer. Bu süreden sonra yeniden enjeksyon yapmak gerekir.

  • Bu tedavi aynı zamanda güzelleştiriyor mu?
    • Evet. Alnınıza yapılan enjeksyonlar aynı zamanda alnınızdaki kırışıklıkları yok ederek daha genç görünmenize katkıda bulunabilir.

  • Migrende Botoks tedavisinin zararları nedir?
    • Nadir de olsa göz kapağında düşüklük, boyun ağrısı gelişebilir. Bu yan etkiler geçicidir. Bunlar genelde konuda uzman olmayan biri tarafından yapıldığında daha sık görülebilir. Bunun dışında enjeksyon sırasında bir miktar ağrı ve kanama da olabilir. Tedavinin kalıcı bir zararı yoktur.

  • Kurumlar bu tedaviyi ödüyor mu?
    • Kronik migrende Botoks tedavisi SGK tarafından ödeme kapsamında değildir. Ancak bazı özel sigortalar bu tedaviyi ödemektedir.​

bottom of page